Jdi na obsah Jdi na menu
 


Raspenava 21.8.2010

25. 8. 2010

Raspenava 21.8.2010

ÚČASTNÍCI: From Vladimír, Chaloupka Aleš, Kysilko Robert, Ševčík Ladislav, Velechovský Jiří

 

Ve dnech 16.-20.8.2010 se uskutečnila ve Velkém Oseku humanitární sbírka Naděje o.p.s. pro předem určenou obec Raspenava ve Frýdlantském výběžku. Sbírku jsme se rozhodli jako dobrovolní hasiči Velkého Oseka předat osobně složkám působícím v dané obci. Ihned po vyhlášení sbírky jsem obeslal jednotlivé členy  požární jednotky Velký Osek  sms zprávou o jednodenním pracovním výletu do Raspenavy, spojeném s předáním humanitární sbírky. Následně se zpětnou vazbou ozvali 4 dobrovolníci, kteří byli ochotni strávit jednu sobotu pracovní pomocí v Raspenavě.

Po pátečním naložení sbírky do dvou dodávkových vozidel jsme vyrazili v sobotu 21.8.na 130km dlouhou cestu v časných ranních hodinách.  Při příjezdu  na okraj obce Raspenava  nebylo na první pohled vůbec znát, že  by se zde prohnala blesková povodeň, bohužel nás tato mylná domněnka opouštěla více a více při sjezdu z kopce do centra obce. Zde byly již vidět velké nánosy zeminy a různé materiální věci, které nebyly zatím ještě odklizeny. Čím blíže jsme sjížděli ke korytu řeky Smědé, tím se nám naskytovaly nepříjemnější pohledy na podmáčené nebo dokonce polorozbořené domy.  Po telefonickém zkontaktování místního velitele SDH Raspenava p.Jaromíra Hanzla, jsme dostali informace, kam máme sbírku odvézt. Veškerou materiální pomoc  jsme vyložili v místní hasičské zbrojnici a následně v místní základní škole.  Poté jsme dostali pokyn, abychom pomohli v domě č.p.477 s vyklízecími a úklidovými pracemi, které nebyly  ještě udělány. Při příjezdu na místo nás majitel domu obeznámil se situací , následně jsme začali vyvážet naplavenou zeminu ze dvora a po konzultaci s majitelem jsme demontovali střešní krytinu z kolny, která byla připravená na strhnutí. Po demontáži střešní krytiny se nám naskytla příležitost přítomnosti vojenského speciálního bagru, který nám pomohl strhnout kolnu, následně  jsme ji rozřezali motorovou pilou a veškerý dřevní odpad jsme nanosili na hromady připravené k odvozu z obce. Po velice chutném obědu připraveném v místní jídelně základní školy,  jsme začali prořezávat naplaveniny a nálety podél břehu řeky Smědé, což nám trvalo až do pozdních odpoledních hodin.Po rozloučení s místními požárníky a dobrovolníky  jsme navečer odjeli směr Velký Osek.

Na závěr:

Obec Raspenava se z této povodně bude obnovovat  ještě velmi dlouho, ale díky armádě a různým dobrovolníkům, kteří místní vyčerpané obyvatele, alespoň pozitivně podpoří svojí pomocí, bude obec snad zanedlouho vypadat  o něco lépe než nyní.

Pro zamyšlení: Z historek místních obyvatel jsme se dozvěděli, že během prvních dnů po povodni se hrnuli parazitující místní i cizí lidé, kterých se povodeň netýkala k požární zbrojnici s humanitární sbírkou.  Tito lidé byli dokonce schopni prodávat během chaosu humanitární věci nic netušícím obyvatelům, kteří neměli čas z důvodů vyklízení svých nemovitostí se dostavit k místní požární zbrojnici.

Můj subjektivní pocit byl ten, že  můžeme být rádi, že žijeme na celkem bezstarostném místě neovlivněném přírodními katastrofami, jako proběhly například zde v obci Raspenava.

Poděkování: Všem zúčastněným ve sbírce pro Raspenavu, dobrovolníkům z Velkého Oseka, firmě JB TRANSFORMATOREN s.r.o. Kolín za zapůjčení dodávkového vozidla.

Vladimír From

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář